Ting du absolutt bør vite før du reiser til Zanzibar. Kan være flaut ellers... Vel, ok, vi visste ikke noen detaljer før nylig!
Bare noen hovedfakta om Zanzibar: Zanzibar ligger i Det indiske hav utenfor kysten av Tanzania. Ordene Tanganyika og Zanzibar ble ordet Tanzania da de to statene slo seg sammen for å danne en republikk i 1964.
1. Zanzibar ikke er Zanzibar
Øya vi lett kaller Zanzibar heter faktisk ikke Zanzibar i det hele tatt. Men Unguja. Så hvorfor kaller vi det Zanzibar? Unguja het faktisk Zanzibar, helt tilbake i historien, og overgangen til Unguja fungerte tilsynelatende ikke så bra. Det var nok bare for naturlig å kalle det Zanzibar.
Unguja er den største øya i Zanzibar-øygruppen, sammen med 46 andre store og små øyer. De fleste av disse er ubebodde.
Mafia er forresten også en del av skjærgården, selv om den ligger mye lenger sør. Den nest største øya i gruppen heter Pemba og ligger nord for Unguja.
En av de små øyene er Mnemba-øya nordøst for Unguja. Øya er omgitt av korallrev og er et fantastisk reisemål for guidede snorkleturer.
Changu Island ligger like foran Zanzibar City, hovedstaden i Unguja, vest på øya. Den er bedre kjent som Prison Island siden den har blitt brukt som et fengsel for opprørske slaver på 1800-tallet. Den begivenhetsrike fortiden stopper ikke her, for etterpå ble den lille øya brukt som karanteneøy. Britiske myndigheter var redde for at sykdommer, spesielt gul feber, ville bli brakt til hovedøya eller fastlandet Tanzania. Siden 1919 har øyas mest kjente innbyggere bodd der: Aldabra gigantiske skilpadde. Det er verdt å besøke dem i skilpaddereservatet.
2. Zanzibar er sååå gammelt
Små steinredskaper kalt mikrolitter er funnet på Zanzibar og vitner om at øya har vært bebodd i mer enn 20 000 år. Siden begynnelsen av senere steinalder. Zanzibar har fått sin berømmelse og betydning først og fremst gjennom internasjonal handel, som har blitt etablert med Persia, Arabia og India siden 500-tallet. På slutten av 1000-tallet hadde Zanzibar etablert seg som en av de største Swahili-handelsstedene.
Hvis du spaserer gjennom de trange gatene i gamlebyen i Stone Town i dag, har du følelsen av at øyas begivenhetsrike fortid fortsatt kan merkes i dag.
Hvis du ønsker å fordype deg videre i historien under oppholdet på Zanzibar, bør du besøke Princess Salme Museum på Emerson på Hurumzi (best å gjøres guidet av Said el-Geithy, grunnleggeren og kuratoren av museet!).
3. Farrokh Bulsara ble født på Zanzibar! Flott! Men hvem??
Jeg lar deg gjette litt lenger. Personen ble født i Zanzibar City i 1946. Han bodde på Zanzibar til han var 8 og gikk deretter på en indisk internatskole. Venner kalte ham "Freddie".
På 1970-tallet ble han verdensstjerne – som frontfigur i gruppen «Queen». Ja, Zanzibar er fødestedet til Freddie Mercury!
Byen er stolt av sin berømte sønn. Etter at familien flyktet til London i 1964 etter en grusom revolusjon mot sultanen av Sansibar, kom imidlertid Freddie aldri tilbake til fødestedet før han døde. Vi vet ikke den virkelige årsaken til dette. Det spekuleres i å ha noe med homofilien hans å gjøre. Ekteskap mellom menn var og er (dessverre) fortsatt forbudt i Tanzania.
4. Krydre ferien!
Ikke som du kanskje tror!
Zanzibar har en lang og velstående historie med krydderdyrking og handel. Det var til og med en gang den største feddprodusenten i verden. I dag satte megaprodusentene, Indonesia og Madagaskar, Zanzibar på sidelinjen; nå vokser det bare rundt 7 % av verdens nellikhøst. Imidlertid har Zanzibar med suksess brukt sin historie i markedsføringsmessige termer og etablert merkenavnet "Zanzibar - Krydderøya". I dag kan besøkende snuse, smake og kjøpe krydder på en av de mange gårdene. Avhengig av årstid kan du oppleve smaken av vanilje og kanel, kardemomme, muskat, sitrongress, ylang-ylang, hvitløk, ingefær, pepper og chili, koriander og oregano... Og det bør du gjøre, for det er utrolig interessant å se hva du visste ikke om kanel, vanilje og co før.
Vel - klar for reisen til Zanzibar?
Comments